Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 : Fuhhhh!!! Kenapa?

Fuhhhhh!!!

Gigih semalam Fiqqq dengan Jeeb dan Razzwey ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2016. PBAKL tahun ini berubah arah. Bukan di PWTC, buat pertama kalinya PBAKL di Maeps, Serdang. Jangan ada yang tersalah lokasi ya!. Eh lupa! Fiqqq turun 3kg berjalan sakan di sana. Hahaha. Jom Fiqqq kongsikan sedikit pengalaman di sana ...

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016
29 April - 9 Mei 2016
Maeps, Serdang

1 - Lokasi 

Sejujurnya, Fiqqq agak kurang mahir jalan di sekitar Kuala Lumpur. Tapi, nasib baik ada co-pilot. Lagipun apa ada hal, Google Maps atau Waze kan ada? Cari jer. Maeps, Serdang. Confirm jumpa. Cuma lokasi ini agak jauh sedikit dan jauh daripada pengangkutan awam seperti KTM, LRT, dan sebagainya. Lokasi pengangkutan awam terdekatpun Komuter Serdang, LRT Bukit Jalil dan Putrajaya Sentral. Lepas tu, boleh lah naik teksi atau bas ulang alik yang disediakan untuk ke Maeps, Serdang. 

2 - Dewan Besar

Ada tiga dewan utama PBAKL di Maeps. Dewan A (A1, A2 dan A3), C dan D2. Maka, perlu jalan lebih sedikit dari satu dewan ke satu dewan. Dekat jer. Cuma perlu banyak berjalan. Itu yang turun 3kg. Hahaha. Exercise katanya. Apa pun, dalam dewan sejuk sebab ada pendingin hawa. Fiqqq rasa kali ini tidak terlalu sesak seperti PBAKL di PWTC. Tidaklah berhimpit dan ada sedikit ruang untuk membelek-belek buku dan baca sikit. Selesa bagi mereka yang datang memang nak 'borong' buku dengan bagasi dan bakul buku. Mohon yang bawa semua itu, awasi kaki-kaki orang lain. Jangan main langgar jer. Tau!Mungkin waktu Fiqqq datang orang tidak ramai ketika itu. Atau Mungkin memang tak ramai datang. Eh! Tapikan. Besar mana pun dewan, kalau dah ramai orang datang, mesti akan penuh dan padat. Kan ... kan ... kan ???

3 - Makan
Sikit dan mahal untuk gerai yang di bawah khemah. Kemudian, agak kelakar sebab kita kena bayar terlebih dahulu dan pergi ke gerai untuk ambil makanan. Fiqqq rasa macam sedikit kelam kabut.

Nak dijadikan kisah, waktu Fiqqq nak buat tuntutan air dengan menggunakan resit bayaran. Datang seorang pak cik. Berdiri di sebelah Fiqqq ...

Pak Cik : Dik, air satu ya. Ini resitnya.
Brader air : Eh! Resit ni salah cik.
Pak Cik : Tadi orang kaunter cakap boleh datang sini dan minta air terus.
Brader air : Tak boleh pak cik. Resit air dan makanan kena asing. Pak cik kena pergi kat kaunter minta tukar.

Jenuh lah pak cik tu pergi jalan. Bertanya. Tunggu tepi kaunter. Orang ramai yang beratur. Hmmmm ...
Rasa meriah sedikit berkenaan makanan apabila adanya 'Food Truck'. Rasanya lebih daripada 10. Sekarang kan trend dan lebih baik. Sempat beli air Mocha bekas besar. Puas minum. Hahaha. Apa pun. Fiqqq rasa lebih baik bawa air botol dari rumah. Bawalah botol besar dalam beg. Terutama budak-budak sekolah yang akan buat rombongan. Jimat sikit duit.RM 5 (biasa) | RM 6 (special)


4 - Jumpa Penulis

Masa ini lah kita nak jumpa penulis dan dapatkan tanda tangan mereka. Jadikan buku yang kita beli itu eksklusif. Nak bergambar semua boleh. Nasib baik si Razzwey beritahu 'Fiqqq, senior kau si Faizdickie ada kat booth Dubook.' Fuhhh, langkah seribu. Hahaha. #villagepeople selfie satu.
5 - Duit 'Shopping'

Walaupun ada lah satu kot ATM dan kaunter untuk urusan duit (inisiatif BSN), bawalah secukupnya sebelum tiba di PBAKL, Maeps. Cuma Fiqqq terfikir andai duit tak cukup dan kita nak keluarkan duit. Berapa ramai yang hadir, berapa lama nak beratur, dan andai kata mesin rosak tak boleh keluar duit. Sebab ATM tu je lah yg ada. Faham-fahamlah kalau terjumpa pula jenis yang suka buat kuiz jom menang di mesin ATM. Kan !???

6 - Tempat Letak Kereta
Luas. Lapang. Boleh letak kereta di sana, sana, sana tu dan sana. Belum sampai Maeps dah mengeluh, berpeluh. Tempat letak kereta merata tapi tidak semua tempat bas akan lalu untuk bawa anda. Panas tau. Bawalah payung siap-siap atau kipas. Ada yang berbayar dan ada yang percuma. Pilih la.

7 - Pakaian

Pakailah pakaian yang selesa untuk bergerak ke sana dan ke sini. Elakkan pakai baju yang tebal. Berlecak kau nanti. Hahaha. Apa pun biarlah yang elok dan ikut keselesaan masing-masing.

...

Dan ... dan ... dan ... Jangan lupa untuk datang ke Pesta Buku Kuala Lumpur 2016 serta boronglah buku banyak-banyak. Baca. Ilmu itu tangga kejayaan. Tak de ilmu, kau duduk je satu tempat sampai mereput. Rugi lah.